a new career

Sejak dah rasa puas hati + selesa + nak lagi mahir aku cuba pamerkan hasil baju aku di instagram hudaabdulrazk dan di facebook huda razak. Aku ceritakan kehebatan aku dekat mak. Seperti biasa mak aku jadikan tempat kongsikan segala benda. Dia juga macam tu. Hahahahaa
Hari isnin aku bagitau dia baju aku dah siap alter tapi ada sedikit tak selesa di bahagian ketiak. Aku malas alter. Tapi dapat nasihat daripada mak, aku gagahkan juga alter balik hari selasa. Selasai siap dan selesa bila aku pakai. Hari rabu bila borak dengan mak dia bagi pesan. "kalau nak potong kain, eloklah potong hari khamis. orang cakap kain akan naik seri." Aku gelakkan je ayat mak. Tapi pesanan orang dulu ni macam-macam. Tapi potong kuku pun elok hari isnin, khamis dan jumaat. Ye dakkk????
Hari khamis pulak aku cakap respon dari sepupu sepapat, room-mate, housemate, kawan-kawan pasal baju aku. Orang siap nak tempah untuk raya. Aku siap pesan dekat kawan. Bagi kain bodoh-bodoh dulu kat aku. Aku takut tak sedap bila korang pakai. Yela setiap orang lain citarasa. Mak aku pesan lagi "kalau dah banyak orang tempah, silalah simpan duit beli mesin jahit tepi pulak". Aku gelak lagi. Lepas habis gelak aku bagitau mak "Ami ni baju orang pun tak potong lagi. Baru je orang nak anta kain malam ni." 
Harini jumaat aku dah dapat 5 pasang tempahan baju kurung moden. 
Kakak aku : kain cotton vietnam
Sepupu aku : kain sari (itu dia cakap kain bodo. pengsan aku kalau rosak kain die)
kawan aku : kain lembut nak mampus, kain kilat-kilat, kain corak berkaki.
Amaigad. Susah nih. Aku kena buat dulu kain chiffon aku. Kalau rosak tade orang nak salahkan aku. Ye dokk...
Esok ex-housemate nak ajak pegi jakel cari kain dan tempah dekat aku. Bulan depan kawan kitorang kawen.
Sekarang aku kena semakin kreatif untuk hasilkan pelbagai jenis corak untuk baju kurung moden aku.

Huda, please alert.

Aku selalu tak perasan apa yang aku hadap. Bila terlepas baru aku perasan. Barulah nak menyesal. Orang cakap kita kena berhadapan dengan realiti. Dan realitinya aku tak pernah sedar apa yang aku lakukan. Aku tak perasan aku pernah kecewakan orang. Aku juga tak perasan soalan final aku sebenarnya simple saja. Aku je merumitkan soalan tu. End up result aku memang tahap kecundang. 
Baru-baru ni aku tersedar sebenarnya aku ada berbuat salah. Kes awal tahun dan sekarang baru aku perasan. Aku menyesal sangat. Beria aku menangis. Kesian si penanggung derita. Bak kata pepatah menyesal tak berguna. Menangislah sampai lebam tapi benda tetap dah terjadi.
Impian selalunya tak seindah realiti. Jadi jangan terlalu bermimpi dan tolonglah sedar dengan segala aspek keliling. 

Misi baju kurung moden

Sebelum ni aku penah berniat nak belajar jahit baju kurung moden. Tapi niat tu tinggal niat. Tak pernah usaha untuk belajar. Baru-baru ni aku bercuti dengan keluarga ke vietnam. Tengok tempat orang, tengok keadaan mereka yang susah supaya kita insaf diri mensyukuri apa yang kita ada sekarang. Sampai je sana aku terus berpinar mata. Banyak sangat kain yang aku berkenan. Aku taktau kenapa diri aku tak dapat kawal nafsu membeli. Kesimpulannya banyaklah kain cotton aku rembat untuk diri senirik. Belum lagi tolong belikan dekat kakak ipar, sedara mara dan kawan-kawan. Aktiviti hari-hari membeli. Tak fikir lain. 
Sekarang pening kepala nak tempah kain. Kalau sepasang RM55 ni ada dekat 10 pasang. Belum kain-kain adik beradik aku yang lain. Dorang pun sekepala dengan aku. Malah lebih kot dari aku. Fikir-fikir aku nak jalankan misi aku. Misi yang pernah aku abaikan. Aku google kelas jahitan. Alhamdullillah aku jumpa kak sada. Kak sada banyak beri tunjuk ajar bagaimana ukur badan, buat pola kain, potong kain dan teknik jahitan. Rupanya bukan mudah nak menjahit. Aku fikirkan mudah saja. Patutlah kak ani kampung aku tu charge RM55 sepasang. Kalau dekat sini (shah alam) paling kurang RM90. 
Ada dua kelas. Sangat tekun aku belajar. Dan alhamdullillah hasil aku belajar aku boleh siapkan sepasang baju kurung moden yang selesa aku pakai. Baju tu memula aku jahit agak besar. Balik rumah aku tetas balik dan jahit sebijik macam baju yang aku tempah. Okey terover puji jahitan sendiri. 
Aku saja jer promote kat adik beradik, sepupu dan kawan-kawan. Alhamdullillah respon dari mereka sungguh aku terharu. Ada yang berkira-kira nak buat tempahan. Harap jahitan kedua aku menjadi lagi.

Petua 4 : Atasi kelemumur

Aku mengalami masalah kelemumur yang serius. Sebab kepala asyik gatal-gatal. Dah banyak syampu yang aku cuba. Tapi semua sama. Jadi aku ikut petua orang dulu-dulu. Pakai limau purut. Limau yang kerutu-kerutu tu. Yang daun dia buat tomyam.
Aku cuba sebiji dulu. Masa aku sapu dikepala memang pedih sangat. Serius macam nak nangis. Bila aku bilas dan keringkan rambut memang selesa saja kulit kepala. Kepala rasa ringan, wangi limau purut, dan tak gatal seperti selalu. Dan paling penting selepas rambut kering aku sapukan serum rambut dan rambut lembut macam pakai syampu. Ini lagi berbaloi dari pakai syampu. Malam nanti aku nak pakai lagi. Biar kelemumur kepala aku takut dah nak membiak. :)

treatment

Aku dalam proses baik pulih kulit muka aku. Aku rasakan kulit aku kasar dan pedih. Masa enjoy tak beragak. Paksa anak buah join skali berendam air panas dekat hot springs sungkai. Icha sampai tak relalah nak kena rendam lagi. 
Sekarang balik saja kerja terus cuci muka. Sebelum tidur pakai mask nutox yang fazura selalu pakai (tatau lah betul ke tidak sebab dia kan duta nutox. sebab tu aku beli). Pastu aku buat sendiri facial dirumah. Kulit dah tak pedih tapi jelaga kulit tak hilang lagi. Kena kerap usaha.
Disamping tu aku makan ESP. ESP kan baik untuk kulit. Jadi setiap hari aku amik. Aku sekarang tengah cari lottion vaseline yang putih tu. Watson kat area rumah aku tade. Dah habis tunggu stock baru. Laku eyh product tu. Harap jelaga tangan aku akibat memandu tanpa henti dapat hilang. :)

Shaklee ESP+Omega+Herbalax

Semua kawan-kawan aku sedia maklum aku nak kurus. Tapi badan makin naik. Tak pernah timbang berat badan turun. Berat makin naik bila timbang. Aku banyak minum mineral, bersenam dan aku pernah sekat makan. Aku makan sekali sehari. Tapi bila result tak cemerlang aku kembali makan seperti sediakala. Aku sapu krim panas. Perut dan paha tetap sama tapi tangan aku yang merah akibat panas. Tetap berat tak pernah turun. Memang tak membantu. Malah nafsu makan aku kalah orang tak makan sebulan.
Aku fed-up. Lantaklah aku besar macam mana. Itu badan aku. Satu hari dak kelas aku capture picture masa aku tengah berdiri. Bila tengok picture tu aku sedih. Perut buncit. Kawan aku cakap aku mengandung 4 bulan. Aku anak dara tak kawen celah mana nak mengandung? Kak ipar aku memang jual shaklee. Dia dah ada pangkat pun dalam shaklee tu. Dia dah ada anak-anak didik pun sekarang. Dia tak pernah promote kat aku direct tapi die promote kat aku indirect. Yelah mungkin die nak jaga hati aku. Aku paham. Tapi aku tetap tak percaya produk makan slimming ni. Sebab dulu aku makan jamu tetap sama jer. Seksa lagi adalah. Sebab jamu tak sedap. Tapi persepsi aku berubah bila aku tengok sendiri perubahan kakak aku. Dia dah kurus dan kulit dia semakin gebu. Cantik sangat. Dah tak ada kesan rekahan. Kesan parut akibat eczima pun dah tak nampak.
Aku amik keputusan aku nak cuba. Dan harini hari pertama aku. Pagi-pagi lagi dah minum esp dan makan omega guard. Sampai je ofis terus amik herbalax. Dan perut lansung tade nafsu nak makan. Kawan ofis ada ajak makan ayam penyet peberet aku tu. Tapi aku cakap tak lapar. Tengah hari aku amik juga set shaklee tu. Aku kerap ke toilet sebab buang air. Dan aku cepat dahaga. Sehingga sekarang aku tak sentuh lagi nasi. Kawan aku yang makan ayam penyet tu sekarang lapar balik. Tapi aku rileks je perut tak lapar. Aku akan bagi result selepas tiga hari aku amik produk ni. Kak ipar aku nak tahu berat aku berapa selepas tiga hari. 

Sebab apa aku amik ESP + Omega + Herbalax :
ESP fungsi untuk kenyang kan perut. Dalam masa yang sama ESP boleh menghilangkan kesan parut dan rekahan. Lama-lama kita amalkan kulit kita akan bertukar menjadi putih.
Omega fungsi memecahkan lemak-lemak tepu. Omega juga baik untuk para pelajar sebab dia menguatkan daya ingatan kita. Aku kan pelajar tua. Bila bab menghafal memang menjadi masalah buat aku. Jadi aku memang suka dengan omega ni. Anak buah aku panggil ubat pandai.
Herbalax berfungsi sebagai detox. Disebabkan ni  setiap lima belas minit aku ke toilet buang air kecil. Ia mencuci usus kita. 

Dan aku harap dengan usaha aku kali ini berhasil. Aku nak berat aku masa belajar di poli.
Insyaallah

Childish

Final exam untuk semester kedua memang mendebarkan. Semester ni aku banyak benda kena uruskan sehingga aku tak rasa ilmu didada penuh. Semester lepas aku boleh jawab tanpa rujuk nota. Serius bulan disember ini aku stress. Belek buku pun tak jumpa jawapan. Kawan aku cakap kalau aku tak bergerak dorang pun pegun macam aku. Jadi aku sebagai kakak kena push mereka mereka. Penat jadi kakak...
Minggu lepas ada kelas ganti. Aku amik time kelas yang seperti biasa. Disebabkan kelas ganti kelas lain boleh share kelas dengan kitorg. Adalah satu group ni dah lah masuk kelas orang tapi belagak mengalahkan aku yang penumpang. Boleh perli pasal assignment aku nipis. Aku yang salah menjawab atau dia salah mendengar? Kenapa dia sediakan satu buku annual sedangkan lect mahu sebahagian saja. Dah la mata tu kejap kejap pandang belakang. Rimas tahu tak? Kawan-kawan pulak boleh promote diri die lagi. Kononnya hebat bangat. Mak rimas!!! Perangai macam zaman sekolah aku dulu lah. Nasib baik anak buah aku kalau suka terus bagitau suka. Tak payah nak minta tolong kawan promote diri sendiri. Itu cerita hari sabtu. 
Hari ahad aku ada kelas juga. Ini kelas terakhir untuk subjek financial. Lect sangat risau dengan kelas aku sebab apa yang dia ajar kitorang tatau. Aku pun risau diri senirik. Semester lepas aku score financial kot. Takkan sekarang nak kecundang. Mak tak rela. Lepas settlekan kerja semua hantar segala test dan assignment kawan-kawan aku borak sesama dorang. Masing-masing muka ketat. Aku sebagai kepochi haruslah turut serta. Rupanya dorang tengah kutuk budak semalam. Weh hormat sikit kitaorang. Kelas belum sedia habis yang korang masuk tanpa  izin siapa suruh. Bajet hot!!!
Okeyh minggu lepas memang aku hangin dengan mereka mereka. Tolong jangan dorang masuk kelas qmt sama-sama dengan aku. Aku tak suka!!!